Munakuppeja terazzokuviolla

15 maaliskuuta, 2023

Munakuppi voi näyttää monenlaiselta. Jesmonitella-valettu ja omalla valumuotilla. Terrazzo-efektillä valmistettu munanmuotoinen munakuppi on hieno pääsiäisen aamiaispöytään.

Olemme valaneet nämä munakupit Jesmonite-nimisestä materiaalista, joka on eräänlainen komposiittimateriaali kahdella komponentilla. Mineraalipohjainen jauhe sekoitetaan akryylinesteeseen ja tunnin kuluessa esineet ovat kovettuneet sen verran, että ne voidaan poistaa muotistaan. Valmiita Jesmonite-esineitä voidaan hioa, kiillottaa ja porata.

Me aloitamme tekemällä munakuppien valumuotti. Jesmonite-valussa käytetään useimmiten silikonimuotteja, mutta myös tavallisesta ilmakuivuvasta savesta on mahdollista valmistaa kertakäyttöisiä muotteja. Reunat eivät tule olemaan aivan yhtä tarkkoja ja sileitä kuin silikonimuotissa, mutta se toimii täydellisesti tähän tarkoitukseen. Jos haluat valaa useita munakuppeja, sinun on käytettävä mallia, Jolla voit tehdä jokaista valua varten uuden, samanlaisen muotin ilmakuivuvasta savesta.  Tässä olemme käyttäneet munanmuotoista kakkumuottia sekä pyöreää kakkulävistintä keskireikää varten. Voit valmistaa kakkumuotit itse, voit lukea täältä miten ne tehdään.

Kaulitse paksu levy (niin paksuksi kuin haluat munakupin olevan savesta) ja lävistä siitä munan muotoinen pala, lävistä myös munalle reikä ja ota lävistämäsi pyöreä palanen talteen.

Kauli ohuempi levy ja paina varovasti lävistetty muoto tälle levylle. Paina kiinni myös pyöreä osa siihen paikkaan, johon haluat reiän munalle.

Mittaa jesmonitejauhetta yhteen kuppiin ja akryylinestettä toiseen kuppiin (käytä mielellään tavallista pahvista kertakäyttömukia) pakkauksen painomittojen mukaan. Lisää muutama tippa valkoista pigmenttiä nesteeseen ja sekoita hyvin puisella lastalla. Sekoita jauhe nesteeseen ja sekoita hyvin, jotta kaikki kokkareet liukenevat.

Jos haluat terrazzo-efektin, lisää seokseen pieniä rikkinäisiä valettuja jesmonitepaloja, sekoita ne seokseen.

Terrazzo-hiutaleet voidaan säästää jokaisen valun jälkeen. Levitä tässä jäljelle jäänyt massa ohueksi kerrokseksi leivinpaperin päälle. Kun massa on jähmettynyt, se murretaan pieniksi hiutaleiksi, joita voidaan käyttää terrazzona, edellyttäen tietysti, että massa on eri väriä kuin se, jolla valetaan. Lue lisää Jesmoniten valamisesta ja omien silikonimuottien valmistamisesta täältä.

Jesmonite alkaa kovettua välittömästi ja kovettuu melko nopeasti, joten heti kun olet lopettanut sekoittamisen, kaada massa varovasti muottiin. Kaada toiselta puolelta ja anna massan valua hitaasti ilmakuplien välttämiseksi.

Noin tunnin tai kahden päästä voit irrottaa munakupin valumuotistaan.

Hio pinta ja reunat sileiksi ja siisteiksi käyttämällä vesihiomapaperia valuvan veden alla. Terazzo-efektiä saadaan esille selvemmin mitä enemmän pintaa hiotaan.


Trustpilot