Tyynyt faux chenilleä

06 maaliskuuta, 2024

Sininen on kuuma väri tänä keväänä! Kirkkaansininen, vaaleansininen, laivastonsininen - ja farkkusininen. Pari uutta tyynyä sinisen sävyissä ja tekniikalla, joka sopii täydellisesti vanhojen kangaspalojen uudelleenkäyttöön, sopii täydellisesti tähän aikaan.

Rustiikin röyhelöisiksi saadaan tyynyt faux chenille -tekniikalla. Käyttämällä useita kerroksia farkkukangasta ja erilaisia sinisiä kankaita luodaan kosketeltava kuvio, kuin leveäraitaisesta manchesterkankaasta. Täydellinen tilaisuus käyttää kaikkia kangaspaloja ja luoda uusi tyyli kotona.

Faux chenille on tekniikka, jossa useiden kangaskerrosten avulla luodaan eräänlainen manchester-efekti. Yksinkertaisesti sanottuna se tarkoittaa, että ommellaan monia kangaskerroksia rinnakkaisilla saumoilla vinottain, ja tämän jälkeen leikataan kaikki kerrokset (paitsi alin) saumojen välistä. Kun kankaat pestään, niiden reunoista tulee kauniisti röyhelöisiä eivätkä ne purkaudu, koska leikkaus on vinottain. Tällä tekniikalla voi luoda paljon upeita kuvioita ja kierrättää kangaspalasia kangaskerrosten välissä, jos kotona on kangastilkkuja, joita haluaa käyttää uudelleen.

Olemme käyttäneet erilaisia sinisen sävyjä ja kuvioita, ja kaikkein alimmaisena farkkukangasta.

Aloita leikkaamalla kangaskerrokset. Jotta saumojen väliset kerrokset olisi helppo leikata, leikataan alimmainen farkkukangasosa hieman muita kankaita suuremmaksi. Leikkasimme muut 55 x 55 cm koossa, koska tyynyjen koko on 50 x 50 cm.

Aseta kankaat päällekkäin. Muista, että taimpana oleva kangas näkyy eniten, siellä meillä on laivastonsininen yleiskangas.

Kiinnitä kangaskerrokset yhteen neuloilla ja merkitse kankaaseen kaksi diagonaalista viivaa liitukynällä.

Nyt on suorien saumojen ompelemiseen aika.  Aloita keskeltä ja ompele kaksi ristiin kulkevaa saumaan diagonaalisti.  Tämän jälkeen jatkat v-muotoisten ompeleiden ompelua keskeltä ulospäin. Ompele saumat yhdensuuntaisesti ja samalla etäisyydellä toisistaan. Mitä leveämpi tila ompeleiden välillä, sitä "ryppyisemmäksi" sen saat. Olemme ommelleet 3–4 senttimetrin etäisyydellä. On hyvä ottaa huomioon se, että saumojen väliin mahtuu sakset, joilla ne leikataan auki.

Kiinnitä kangaskerrokset kunnolla kiinni neuloilla niin että ne eivät pääse liikkumaan ompelemisen aikana.

Nyt on kangaskerrosten leikkaamisen aika. Leikkaa saumojen välistä, mutta jätä pohjakangas leikkaamatta.

Seuraava vaihe on kankaan pesu. Sik-sakkaa farkkukankaan reunat, niin se ei pääse purkautumaan pesukoneessa. Kun kangas tulee ulos koneesta, on se saanut ihan uuden olemuksen!

Ompele vetoketju farkkukankaan tai muun tukevan kankaan takakappaleeseen, aseta osat yhteen ja ompele tyynynpäälliseksi.

Ompelimme myös tyynyn, jossa oli vain ompeleita diagonaalisti, kaksi yhteensopivaa tyynyä samalla tekniikalla, mutta hieman eri kuvioilla.



Trustpilot