Seinäkello joulupukin verstaalta

15 marraskuuta, 2023

Jos joululahjojen on määrä valmistua ajoissa jouluaattoon mennessä, on korkea aika pistää joulupukin verstaalla vauhtia! Seinäkello veljelle tai äidille on yhtä hauska tehdä kuin antaa lahjaksi. Tai ehkä haluatkin pitää sen itse…

Jokainen tarvitsee seinäkellon. Jos se sitäpaitsi on myös tyylikäs, tulee siitä kiva ylimääräinen sisustusyksityiskohta ja täydellinen joululahja sisustuksesta ja nahasta pitäville.

Tämän kellon perustana on yksinkertainen pyöreä puinen tarjotin, joka on päällystetty nahalla.

Aloita piirtämällä tarjottimen ääriviivat nahkapalalle, jota aiot käyttää. Piirrä rasvakynällä, jonka voit sitten pyyhkiä pois.

Leikkaa pyöreä pala irti nahasta nahkasaksilla.

Liimaa nahkapala tarjottimen alapuolelle käyttämällä nahalle sopivaa liimaa, muista pyyhkiä liimajäämät heti pois rievulla, jotta se ei jätä tahroja nahkaan.

Mittaa alustan syvyys, kun nahka on liimattu. Leikkaa tämän jälkeen hihnat, jotka ovat saman levyisiä kuin alustan syvyys. Leikkaa hihnoista riittävän pitkät niin että ne yltävät kiertämään koko tarjottimen ympäri, mutta myös ylimääräiset hihnat kellon ripustamista varten. Jos käytät kelloon paksua nahkaa, voi olla parempi ottaa hieman ohuempi valmiiksi leikattu nahkahihna kellon ripustamiseen. Muussa tapauksessa leikkaat hihnat samasta kellon nahasta.

Hihna, jolla kello on tarkoitus ripustaa, tulee ommella kellon alapuolelle liimattavaan hihnaan. Leikkaa hihnasta kaksi suunnilleen samanpituista palaa, jotka yhdessä ylettyvät kellon ympärille. Leikkaa tämän jälkeen hihnasta lyhyempi palanen ripustamista varten ja tee siihen reiät reikäpihdeillä solkea varten.

Taita ja liimaa soljen alle ja merkitse sauman kohta luulastan avulla. Vedä merkkausrullalla merkityn paikan päältä ja tee reiät sen mukaan käyttämällä naskalia. Liimaa tämän jälkeen hihna soljen kanssa kellon alaosaan.

Tee samalla tavalla täällä - merkitse luulastalla sauman kohta.

Vedä merkkausrullalla merkityn paikan päältä ja tee reiät naskalilla.  

Ompele satulasepänompeleilla kiinni sekä solki että hihnat. Kun ommellaan satulasepänompeleilla, kiinnitetään vahattuun pellavalankaan neula sen molempiin päihin ja ommellaan niin että lanka kulkee kahdeksikkona nahan läpi. Neulat viedään siis nahan molemmilta sivuilta ja lankaa kiristetään jokaisen ompeleen jälkeen.

Kun merkityn neliön sivut on ommeltu, kiinnitetään lanka nahan takaosaan ommelten alle, ennen kuin leikataan irti ylimääräinen lanka.

Ompele kiinni ripustushihnan toinen osa alahihnan toiseen päähän. Ompele samanlainen neliö kuin soljen kanssa.

Nyt liimaat kiinni hihnat kellon reunan ympärille. Aloita alahihnasta. Levitä liimaa runsaasti mutta ole varovainen, että liimaa ei pääse nahalle. Aseta hihna painon alle puristukseen liiman kuivumisen ajaksi.

Tämän jälkeen liimaat ylemmän hihnan samalla tavalla.

Tee ripustushihnaan reiät reikäpihtien avulla. Leikkaa hihnan pää teräväksi.

Kun liima on kuivunut kunnolla, mittaat ja merkitset kellotaulun keskikohdan. Poraa 10 mm poralla reikä kellonkoneistoa varten.

Asenna kellonkoneisto ja viisarit.

Nyt seinäkellosi on valmis paketoitavaksi joulupakettiin. Tai haluat ehkä pitää sen itselläsi?Trustpilot