Kärpäslätkä nahasta

03 elokuuta, 2022

Kärpästen surina kuuluu ehkä kesään. Mutta käsillä olevalla kärpäslätkällä saat surinan loppumaan hetkessä. Ja samalla voit tehdä sen tyylikkäästi!

Mielellämme haluaisimme saada kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kärpäslätkän valmistaminen puusta ja nahasta, joka on niin tyylikäs, että sen voi ripustaa käden ulottuville, on melkein kuin tappaisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla, eikö niin? Kun tyyli kohtaa toimivuuden ja hyödyllisyys kohtaa nautinnon.

Aloita leikkaamalla kärpäslätkälle sopivan koikoinen pala nahasta. Käytä terässuorakulmaa, joka on hyvä apu suoriin sivuihin ja kulmiin. Leikkaa kulmat 45 asteessa niin saat niistä hieman pyöreämmät.

Nyt on aika piirtää malli kärpäslätkän nahkapalan rei’ille. Aseta nahkapala paperille ja piirrä sen ääriviivat lyijykynällä. Monta pientä reikää tekee lätkän käyttämisestä helpompaa koska näin ilma pääsee reikien läpi, mutta pidä mielessä, että et tee rei’istä liian isoja, joista pienemmät kärpäset pääsevät läpi. Me käytimme reikiä varten 5 mm reijitysterää.

Reiät voidaan sijoittaa symmetriseen ruutukuvioon, mutta voit käyttää ihan mitä kuviota haluat. On hyvä pitää mielessä kahvan kiinnitys, jotta se alle ei tule reikiä. Kahva tarvitsee n. 5 cm pituisen paikan nahkapalalle.

Me teimme kuvion diagonaalisilla neliöillä. Mittaa ja merkitse paperille reikien paikat, käytä lyijykynää. Tikkaukseen tarkoitettua läpikuultavaa viivainta on hyvä käyttää, kun tehdään kuvio reikiä varte.

Leikkaa kuvio irti ja aseta se kärpäslätkän nahkapalalle. Tee reiät pienellä naskalilla suoraan paperin läpi nahkaan, joka merkitsee reikien paikat.

Tämän jälkeen otat reijitysterän ja vasaran ja lyöt reiät nahkaan. Muista suojata korvat kuulosuojaimilla!

Itse varsi valmistetaan kahdesta pyörösauvan puolikkaasta, jotka liimataan nahkapalan molemmin puolin. Vuole sauvojen toisesta päästä n. 1 mm verran ja n. 5 cm pituudelta niin että ne sopivat nahkapalasi reikien kuvion mukaan.

Liimaa sauvat yhteen nahkapalan molemmin puolin, katso että se tulee suoraan. Kun sauvat on painettu yhteen, puhdista pois ylimääräinen liima ja laita sauvat puristuksiin puristimien avulla kuivumisen ajaksi.

Poraa kaksi pientä reikää varteen ja nahkapalaan, mutta ei täysin läpi.

Poraa varren toiseen päähän isompi reikä läpi, johon voidaan solmia kiinni ripustusnauha.

Upota poran reiät upotusporalla niin saat hienommat reiät, mutta myös ruuvia varten jonka tulee yltää alas nahan läpi toiseen sauvaan ja kiristää ne kiinni.

Ruuvaa messinkisillä puuruuvilla joissa on pyöreä pää ja perinteinen suora ura.

Leikkaa ohut nahkanauha ripustamista varten, pujota se reiästä ja solmi kiinni.


Trustpilot