Kestävä Juhannuskranssi

07 kesäkuuta, 2023

Ei enää kuihtuneita kukkakransseja juhannusyöhön. Kranssi paperikukista kestää koko pitkän yön ja kauemminkin.

Joskus juhannusaattona on vähän vaikea ehtiä poimimaan kukkia kranssia varten. On monta muuta asiaa hoidettavana.  Ja kun ilta lähestyy, kukat yleensä näyttävät muutenkin jo kuihtuneilta.

Mutta kreppipaperikukkien kranssin voi valmistaa hyvissä ajoin – ja se kestää koko juhannusaaton!

Jokainen, joka saa makua paperikukkien tekemisestä kreppipaperista, huomaa pian, että kukkia voi tehdä kaikenlaisia, ja että siitä voi melkein tulla riippuvaksi. Mutta tässä olemme valinneet kaksi yksinkertaista ja suhteellisen nopeaa mallia, jotka sopivat hyvin perinteiseen juhannuskranssiin - päivänkakkara ja ruiskaunokki.

Aloita leikkaamalla suikaleita valkoisesta kreppipaperista, rullaa suikaleet halkaisijaltaan noin 5 cm rulliksi, litistä ne ja leikkaa hapsuja n. 55 mm välein kuten kuvassa. Avaa rullat ja leikkaa hapsujen päät pyöreiksi. Taita suikale keskeltä kuten kuvassa.

Liimaa kukkalangan päähän pieni valkoinen massapallo, käytä liimaamiseen liimapistoolia alhaisella lämmöllä. Kuulasta tulee päivänkakkaran keskiosa, joten kun liima on kuivunut, maalaat sen auringonkeltaiseksi akvarellivärillä. Anna värin kuivua kunnolla ennen, kun jatkat seuraavaan askeleeseen.

Vedä paperisuikaleita hieman ja leikkaa n. 5 cm pituisia paloja. Rypistä niitä hieman ja liimaa massapallon alaosaan. Liimaa koko kukka valmiiksi kahdessa kerroksessa, jos haluat paksumman kukan.

Ruiskaunokki valmistetaan samalla tavalla kuin päivänkakkara, joten aloita leikkaamalla paperisuikaleet. Jotta saataisiin oikea ruiskaunokin väri, käytetään akvarelliväriä, jolla suikaleet maalataan. Anna värin kuivua kunnolla ennen kuin jatkat.

Leikkaa suikaleisiin terävät hapsut kuten kuvassa. Taita kukkalanka niin että saat kaksinkertaisen koukun, koukkaa kiinni tähän leikattu paperisuikale ja liimaa se lankaan kiinni.  Tämän jälkeen vedät viivan liimaa paperisuikaleen suoralle reunalle, vedä ulos ja rypistä paperia hieman samalla kun rullaat sen ympäri ja muotoilet sen hieman pörröiseksi ruiskaunokiksi. Muotoile jokainen terälehti erikseen niin että saat kukan muistuttamaan ruiskaunokkia.

Leikkaa lehtiä vihreästä paperista kuten kuvassa. Kiinnitä kukkateipin pää heti kukan alle, vedä teippiä niin että siitä tulee tahmeaa ja kierrä sitä kukkalangan ympärille. Muutaman sentin päähän kiinnität lehden kuumaliimalla ja kierrät teippiä ympärille. Tee samalla tavalla kaikkien kukkien kanssa.

Itse kranssi sidotaan suurin piirtein samalla tavalla kuin oikea kranssi, kiertämällä varret yhteen. Käytä kukkateippiä kiertämisessä peittämään kukkalangat joidenka päät leikkaat irti samalla kun kierrät jotta kranssista ei tule liian paksu.

Kranssin takaosaa ei tarvitse täyttää kukilla, jos ei haluta täyttä kranssia. Kiinnitä pää silmukalla ensimmäisen kukan ympärille, kierrä päälle kukkateippiä peittämään sauma. Taivuttele ja muotoile kukat viimeisen kerran haluamallasi tavalla.Trustpilot