Kassi makrameella

Parista kerästä paksua makramélankaa voit valmistaa kassin tukevilla kahvoilla. Kokoa voit säätää lankojen määrillä (on pystyttävä jakamaan 4:llä) ja lankojen pituuksilla. Kaikille solmuille joita tähän kassiin käytetään löydät ohjeen teksillä ja kuvilla osiosta Vinkkejä & ohjeita. Kirjassa ”Makramé”, Fanny Zedenius löydät runsaasti informaatiota ja kuvia joista on paljon hyötyä.

Mittaa langat

Tekemässämme kassissa on 10 solmua leveydellä, johon leikkasimme 40 kpl lankoja. Kassista tuli n. 50 cm korkea kahvojen kanssa. Tämän kanssa työskentelimme 2,5 m pitkien lankojen kanssa. (Kaikkiaan lankojen menekki oli n. 100 metriä lankaa + lanka kahvojen solmuihin.)

Aloitus

Pitkien ja isompien neulojen avulla kiinnitetään jokainen lanka sen keskeltä, vieri viereen. Käytä pehmeää alustaa, kuten silitysrautaa johon neulat voidaan pistää kiinni.

Ensimmäiset solmut

Aloita tasosolmuilla ja sijoita solmut jättämällä hieman ilmaa jokaisen solmun väliin. Kiinnitä ne neuloilla niin että ne pysyvät rivissä.

Toinen solmurivi

Vaihtelemalla solmu-ja keskilankoja jokaisen rivin jälkeen, luot verkkomaisen kuvion. Sen teemme tässä. Voit asettaa viivaimen heti ensimmäisen solmurivin jälkeen. Vie kaksi uloimpaa lankaa sivulle molemmista päistä, niitä ei solmita. Tämän jälkeen annat kaksi lankaa kulkea viivaimen alta ja kaksi päältä, koko matkan. Solmi tasosolmuja kuvan mukaan. Anna niiden lankojen jotka kulkevat viivaimen alla olla solmu-lankoja. Anna viivaimen olla paikoillaan kunnes kaikki solmut ovat valmiita, jotta ne sijoittuvat suoraan.

Kolmas solmurivi

Nyt solmit kolmannen rivin solmuja, samalla tavalla kuin toisella rivillä. Tämän jälkeen palaat takaisin ja solmit toisen ja kolmannen ensimmäisen rivin toiselle puolen.

Ripusta

Kun olet solminut rivin pohjaan, kaikille langoille ja tämän jälkeen kaksi riviä tämän molemmille puolille, on aika ripustaa kassi roikkumaan,  jotta voit solmia solmuja reunalankoihin jotka olemme jättäneet vapaiksi. Ripusta projektisi paksulle pyörösauvalle johon on kiinnitetty mattoteippiä, näin pysyy se paikoillaan. Nyt solmit solmun neljällä ”itonaisella” langalla molemmilla puolilla. Katso että saat solmut samalle riville kuin rivillä 2.

Solmi sivut

Solmi kaksi tasosolmua molemmille lyhyelle sivulle, rivissä 3. Jatka riville 4 jossa voit samalla kun työsi on ripustettu ylös, työskennellä sen ympäri. Käytä viivainta apuna, niin saat rivistä suoria. Solmi 9-10 riviä, riippuen siitä miten suuren kassin haluat.

Jaa

Kun olet tyytyväinen kassin korkeuteen, jaat langat neljään osaan, jaa sivut ja keskisolmun keskeltä. Nyt solmit neljä riviä tasosolmuja ilman välejä. Jätä molemmille sivuille kaksi irtonaista lankaa. Viimeinen rivi tulee koostumaan ainoastaan yhdestä solmusta. Toista tämä kolmella muulla osalla.

Diagonaalit kohosolmut (kaksi silmusolmua)

Käytä nyt uloimpaa lankaa keskilankana ja solmi kohosolmuja tämän ympärille kaikilla langanpäillä. Tee samalla tavalla toiselta puolen. Toista tämä kolmella muulla osalla.

Vielä yksi rivi

Mikäli lankoja riittää, solmi vielä yksi rivi diagonaalisilla kohosolmuilla, heti edellisen rivin ylle.

Kiinnitä langat

Kiinnitä nyt kaikki langat paitsi ne neljä jotka ovat jokaisen osan aloituslankoja. Voit jakaa langat ja käyttää tässä apuna virkkuukoukkua.

Kahva

Kiinnitä aloituslangat kaksi ja kaksi, käytä apuna maalarinteippiä. Näistä saat kahvoillesi perustan. Katso että saat niistä sopivan pitkät. Tee samalla tavalla toisella puolen.

Solmut kahvassa

Ota nyt 2 metriä pitkä lanka ja solmi tasosolmuja kahvalankojen ympärille. Tee samalla tavalla toisella puolen.


Trustpilot