Muotoile sieniä metsän inspiroivana

06 syyskuuta, 2023

Metsäsienet kuuluvat syksyyn. Anna luonnon ja sienimetsän inspiroida sinua syksyn hienoimpiin miniluomuksiin.

Vapaan muotoilun ja kuvanveiston ei tarvitse olla niin monimutkaista kuin miltä se kuulostaa. Se voidaan tehdä monella eri tavalla, eri materiaaleilla ja tekniikoilla. Yksinkertaisemmissa pienissä muotoiluissa voit käyttää sculptamoldia, kipsimateriaalia, jossa on seassa kuitua muodon pysyvyyden takaamiseksi. Hauska materiaali kokeilla pienempiä muotoja, kuten näitä pieniä sieniä.

Sculptamold ei varsinaisesti kaipaa vahvistusta, mutta jotta sienen jalka ja lakki voitaisiin kiinnittää ja jalan muotoileminen olisi helpompaa, taivutamme ruostumatonta teräslankaa, jonka pohjassa on vaakasuora ympyrä niin, että jalka seisoo tukevasti.

Sekoita tämän jälkeen massa pakkauksen ohjeen mukaan yhteen osaan vettä ja kahteen osaan massaa. Sekoita huolellisesti, jotta seokseen ei jää kuivia ilmataskuja.

Nyt muotoilet jalan teräslangan ympärille, mutta jätä noin viisi senttimetriä lankaa ulos jalasta. Muotoile myös erimuotoisia pyöreitä hattuja (jos aiot tehdä useita sieniä). Voi olla hyvä katsoa sienikirjasta tutkiaksesi tarkemmin eri sienten muotoja.

Aseta valmiit lakit ja jalat kosteutta kestävälle pinnalle kuivumaan. Anna kuivua ilmavassa, lämpimässä ja kuivassa paikassa. Massa kuivuu melko hitaasti, mutta kuivana voidaan sitä hioa hiomapaperilla ja tarvittaessa myös porata.

Ennen kuin lakit ovat täysin kuivuneet, voidaan ne pujottaa jalan näkyvään teräslankaan, joka on helpompi tehdä kuin porata kuivaa massaa. Anna sienien kuivua kunnolla, joka voi kestää pari vuorokautta.

Kun massa on täysin kuivunut, voidaan sitä hioa tavallisella hiomapaperilla, jos haluat tasaisemman pinnan.

Lakin heltat taitellaan paperista. Vanha kellastunut kirjan sivu käy tähän hyvin ja antaa kivaa ilmettä. Taittele sivu haitaritaitoksilla ja liimaa kiinni kuten kuvassa.

Anna liiman kuivua kunnolla ennen kuin leikkaat reunat. Leikkaa paperi lakin reunan mukaan, mutta myös korkeudelta niin että jokaisesta taitoksesta tulee kaksi kerrosta helttoja. Muotoile alaosa leikkaamalla paperi pyöreäksi reunasta.

Kreppipaperistakin saadaan hienot heltat ja rengas sienen jalkaan. Taittele kreppipaperi samalla tavalla kuin kirjan sivu, liimaa ja leikkaa samalla tavalla. Käytä liimaamaiseen alhaisen lämpötilan liimapistoolia, niin paperi kiinnittyy nopeasti.

Leikkaa kreppipaperista hieman epätasainen suikale ja liimaa se muutaman kierroksen jalan ympärille ja muotoile se sienen jalkarenkaan muotoon.

Pujota lakit jalkojen teräslankoihin. Mikäli langat ovat liian pitkiä, leikkaa ne ensin katkaisupihdeillä sopivan pituisiksi. Liimaa lakit jalkoihin kiinni.

Nyt sinulla on valmiita sieniä koristeltaviksi. Mitä sieniä sait? Valkoisia herkkusieniä ja haaparouskuja? Vai onko se ehkä valkoinen kärpässieni?

Sienet ovat hienoja sellaisenaan valkoisella puhtaalla tyylillä, mutta ne voidaan myös maalata.

Miten olisi ruskeaa ja kultaa?

Ruskea akvarelliväri on helppo käyttää sienen hieman epätasaiselle pinnalle. Jätä jalan yläosa maalaamatta niin se saa tyypillisen herkkutatin ilmeen.

Vähän kultaväriäkin voi olla hienoa, erityisesti jos sienet asetetaan lautaselle kynttilälyhtyjen kanssa. Jos kultaväriä maalataan ainoastaan reunoihin, korostaa se sienen muotoja ja kultareunat kimaltelevat hienosti kynttilöiden loisteessa.Trustpilot