Ruukkuja punotuista pajunoksista

20 huhtikuuta, 2022

Punotut ruukut puutarhasta kerätyillä oksilla on kiva tapa tuoda luonto lähemmäksi. Kun kerran olet siivoamassa puutarhaasi kesää varten, on hyvä saada oksat käyttöön. Käytä oksia punomiseen ennen kuin niihin on ehtinyt kasvaa lehteä.

Käytä punomiseen pajun ohuita oksia ennen kuin nuput ovat ehtineet puhkeamaan. Useimmiten käytetään juuri pajua isompien töiden punomiseen kuten korien. Mutta voit aina aloittaa hieman helpommalla projektilla, joka ei ole niin monimutkainen. Mutta silti koristeellinen.

Näille pienille oksaruukuille olemme käyttäneet valmiita rottinkipohjia, jotka ovat alun perin tarkoitettu rottingille, mutta käyvät erinomaisesti myös pienten ruukkujen pohjaksi.

Rottinkipohjien ja rottingin tai jonkin muun – kuten suorien kukkakeppien tai teräslangan lisäksi – tarvitset mennä ulos keräämään kimpun pajunoksia. Oksien tulee olla tuoreita, joita voidaan taivuttaa ilman että ne katkeavat.

Jotta rottinkipohjista saisimme saman väriset oksien kanssa, aloitetaan petsaamalla pohjat tummalla öljypetsillä. Samalla kun petsi kuivaa, leikkaat sopivat palat joko rottingista tai puutikuista, joita käytetään tukitikkuina. Tikkujen tulee olla 5 cm pidemmät kuin valmiin ruukun korkeus. Mikäli rottinki on liikaa kiekuralla, aseta ne veteen muutaman tunnin ajaksi, jonka jälkeen asetat ne kuivumaan suorassa niin että ne kuivuvat suoraan. Me petsasimme myös rottingin, jotta se saisi saman tumman värin kuin pohja.

Pistä rottinkitikut rottinkipohjan reikiin kiinni ja puno pajunoksilla rottinkitikuille joka toinen edestä ja joka toinen takaa. Puno kunnes olet päässyt riittävän korkealle. Leikkaa rottinkitikut muutaman cm päästä viimeisestä pajunoksasta. Jotta sisäruukku ei näkyisi oksien välistä, voit kiertää sen ympärille palasen juuttikangasta.


Trustpilot