Punottu oceanmatto kesäpoydälle

25 toukokuuta, 2022

Klassinen oceanmatto pienemmässä mittakaavassa käy hyvin pannunalusena kesäpöytään.

Vanhan ajan merimiehet käyttivät runsaasti köysiä eri laivamatkoillansa valtamerien halki. Köydet olivat merellä elintärkeitä, mutta kuluivat ajan mittaan karuissa olosuhteissa ja vaihdettiin uusiin aika ajoin. Jäljelle jääneet köyden pätkät käytettiin erilaisiin käsitöihin. Esimerkkinä punottiin perinteiset oceanmatot ovimatoiksi.

Mutta tämä malli, jonka tunnemme hyvin ovimattona, sopii yhtä hyvin pöydälle! Kun käytetään ohuempaa köyttä, saadaan matosta sopivan kokoinen pannunaluseksi kesäisellä merimiestyylillä. Me käytimme köyttä, joka on 8 mm paksua. Tarvitset ainoastaan pitkää köyttä ja liimaa päiden kiinnittämiseen.

Aloita muotoilemalla köyden toinen pää silmukaksi ja tee solmu mutta älä vedä sitä kiinni. Köyden tulee muodostaa silmukka, jonka halkaisija on n. 30 cm. Aseta köysi pöydälle tai lattialle, jossa sinulla on laaja alue työskennellä.

Aseta päät kuten yllä olevassa kuvassa. Vasempi köyden pää on lyhyt ja päättyy juuri kuvan reunaan, samalla kun oikeanpuolinen köyden pää on loput köyden pituudesta.

Kierrä molempia köyden päitä kuvan mukaan niin että ne muodostavat silmukat, jossa oikeanpuolinen köysi tulee ylimmäksi.

Aseta vasempi köysisilmukka oikean yli.

Nyt aloitat punomisen vetämällä köyttä alta ja päältä kuten kuvassa. Seuraa kuvia tarkkaan.

Käännä köyttä vastapäivään ja taas ylös. Puno joka toisen köyden päälle ja alle niin, että se muodostaa verkon.

Kierrä köyttä silmukassa myötäpäivään ja ala nyt seurata köyden reittiä alusta. Puno samalla tavalla kuin köysi on ylä- ja alapuolella. Aseta köysi tiukasti samansuuntaisesti köyden kanssa, jota aiot seurata.

Jatka punomista samalla tavalla niin että täytät kaikki aukot.

Neljä kierrosta riittää täyttämään mattomme. Leikkaa köyden päät ja kääri ne sähköteipillä, jotta ne eivät pääse hapsuuntumaan.

Muotoile matto mahdollisimman litteäksi ja liimaa päät maton takaosaan.


Trustpilot