Perinteinen nahkavyyö

18 tammikuuta, 2023

Oman nahkavyön ompelu on hauskaa ja helppoa. Täydellinen ensimmäinen projekti niille, jotka eivät ole aiemmin työskennelleet nahan kanssa.

Useimmat meistä tarvitsevat vyötä ennemmin tai myöhemmin. Ja sen suunnitteleminen ja ompeleminen on tosi hauskaa! Koska ompeleita ei tarvita kovin montaa, reikiä ei tarvitse tehdä niin monta eikä myöskään tarvita montaa ja pitkää suoraksi leikattua reunaa. Tämän vuoksi vyö on täydellinen projekti aloittelijalle.

Aloita valitsemalla mieleisesi värinen hihna. Mustalla, ruskealla, konjakinvärisellä tai luonnonväriseksi parkitulla nahalla on kaikilla oma viehätyksensä. Vyön leveys on yleensä 25-40 mm, ja itse nahkahihnan lisäksi valitset myös sopivan soljen. Soljen ja hihnan tulee olla saman levyiset, joten voit aloittaa valitsemalla soljen ensin.

Solki voidaan kiinnittää monella eri tavalla, joko niiteillä tai ompelemalla. Vyötä käytettäessä kiinnitys ei näy päällä olevan hihnan takaa, mutta olemme päättäneet ommella soljen joka tapauksessa kunnollisella ristillä.

Aloita tekemällä reikä soljen keskitappia varten noin 7 senttimetriä hihnan toisesta päästä. Tee reiät reikäraudalla ja pidä alla alustaa, joka suojaa pöytää. Muista myös suojata kuulosi, kun lyöt reikärautaa vasaralla.

Jotta solki voisi liikkua ja avautua ja sulkeutua helposti, on tehtävä pitkänmallinen reikä ja helpoin tapa tehdä tämä on tehdä toinen reikä muutaman millimetrin päähän ensimmäisestä ja leikata keskiosa irti terävällä skalpelliveitsellä.

Pujota solki vyöhön ja levitä päähän liimaa. Liiman on ainoastaan tarkoitus pitää nahka paikallaan ompelun aikana, mutta on tärkeää, että hihnan pää asettuu oikein ennen liiman kuivumista. Kiinnitä liimaliitos yhteen parilla kangaspuristimella. Muista myös pyyhkiä pois ylimääräinen liima, jota voi pursuta nahan välistä, muussa tapauksessa se voi jättää tahroja nahkaan!

Kun liima on kuivunut, on aika merkitä, mihin ompeleet sijoitetaan. Käytä teräskulmaa ja luulastaa reunakiillottimella, jolla merkitset neliön, johon sauma ommellaan. Reunakiillottajassa on lovia, joiden avulla on helppo vetää merkitty viiva muutaman millimetrin päähän reunasta.

Käytä tämän jälkeen merkkausrullaa, jolla vedät merkittyä viivaa vasten, merkitsemään tasaiset etäisyydet jokaisen ompeleen reiän välillä.

Tee reiät naskalilla merkittyjen reikien mukaan suoraan molempien nahkakerrosten läpi.

Merkitse myös risti luulastan ja merkkausrullan avulla. Aloita ristin keskeltä ja vedä rullalla kulmiin asti.

Leikkaa pieni pala nahkaa, josta saadaan vyölle pidike, ottamalla pala hihnan päästä ja leikkaamalla se kahtia, mittaa se niin, että se sopii juuri hihnan ympärille, mutta että sen sisälle jää tilaa toiselle hihnalle.

Tee naskalilla neljä reikää ja liimaa päät yhteen. pidikkeen nahkaa ei voida laittaa päällekkäin, silloin siitä tulee liian paksu. Purista yhteen ja anna liiman kuivua.

Nahkaa ommellessa käytetään yleensä vahattua pellavalankaa. Se on erittäin vahvaa ja sen pinta on hieman tahmea ja tarttuu tämän vuoksi erittäin hyvin. Mutta jotta neulat eivät putoaisi langasta irti yön aikana, pujotat ensin langan neulan päähän ja kierrät tämän jälkeen lankaa neulan päästä- ja työnnät neulan langan läpi ja vedät takaisin. Näin neula pysyy langanpäässä kiinni.

Katkaise lanka noin metrin pituiseksi ja kiinnitä toinen neula langan toiseen päähän samalla tavalla.

Ompele tämän jälkeen satulasepänompeleilla ympäri ja ristiin. Satulasepän ompeleet ommellaan pujottamalla neula kummaltakin puolelta saman reiän läpi. Lanka kulkee näin kahdeksikkona ja antaa erittäin vahvan sauman, joka tarvitsee vain kiinnittää lopussa. Kiinnitä lanka ompelemalla muutama piston vyön takapuolelle.

Ompele pieni pidike pitkillä ja ristikkäisillä ompeleilla. Pujota pidike vyöhösi.

Mittaa ja tee reiät solkea varten käyttämällä reikärautaa. Leikkaa vyöhihna sopivan pituiseksi.



Trustpilot