Kuin sieniä maasta – syksyn hienoimmat koristeet?

14 syyskuuta, 2022

Rousku, tatti vai hapero? Nyt on sienien aika, mutta muista että kaikki sienet eivät ole syötäviä – jotkut ovat vain silmänruokaa.

Jokainen tänä vuonna sienimetsään matkannut on voinut olla hieman pettynyt. Tämän vuoden sato on monin paikoin enemmän tai vähemmän epäonnistunut. Mutta sienimetsästä voi silti ammentaa inspiraatiota syyskoristeisiin.

Sienen jalkaan olemme käyttäneet puolipellavakangasta, hatun alaosassa syysväristä huopaa ja hatun yläosassa Tildakankaan kuvioita. On mukavaa yhdistellä värejä ja kuvioita niin, ettei kahta samanlaista sientä löydykään!

Mikäli haluat voit tietysti ommella sienet omasta mallista jonka piirrät vapaalla kädellä ja antaa jokaisen sienen kasvaa ihan erilaisiksi. Jos olet hieman epävarma, voit tulostaa ja käyttää näitä valmiita mallejamme;

Alahattu 1 kpl, Ylähattu 1 kpl, 2 kpl

Alahattu 1 kpl, Ylähattu 1 kpl, 2 kpl

Leikkaa kaikki osat, jalan malliin tulee lisätä saumavara.

Sienet ommellaan kahdessa osassa – yksi hattu ja yksi jalka – jotka täytetään polyesterivanulla molemmat erikseen ennen kuin ne lopuksi ommellaan yhteen.

Hatun alaosa on leikattu auki keskeltä suoralla halkiolla, jotta se voidaan kääntää oikeinpäin, kun pää ja alaosa ommellaan yhteen.

Koska yläpuolen tulee olla hieman täyteläisempi ja se on leikattu suuremmaksi pyöreäksi osaksi kuin alaosa, on se rypytettävä.

Ompele yksittäisiä pitkiä ompeleita, jotka kulkevat ylös ja alas kankaan läpi reunan ympäri, ja vedä sitten yhteen niin että reuna rypyttyy.

Ompele oikeapuoli alapuolta vasten ja ompele kiinni.

Käännä oikeinpäin ja täytä vanulla.

Sienen jalka ommellaan kahdesta osasta pellavakangasta tai puolipellavakankaasta. Jätä yläosa auki. Käännä jalka oikeinpäin ja täytä vanulla.

Joissakin sienissä on rengas, kaulus jalan yläosassa. Se voidaan tehdä muutamille sienille. Leikkaa pellavakankaasta n. 3–4 cm leveä suikale ja ompele siksak-ommel reunoihin. Ompele suikale jalan ympärille kuten kuvassa.

Ompele hattu yhteen alapuolelta käsin ja ompele lopuksi jalka hattuun. Muista, että jalan tulee olla melko tiukasti pehmustettu, mutta vain sen verran että voit taittaa yläreunan hieman sisään samalla, kun ompelet jalan hatun alaosan keskelle. Kiinnitä langat ja leikkaa.

Koristele sienillä ruokapöytäsi, ikkuna kukan sijasta tai laita yksi sieni jokaiselle lautaselle kun katat syksyn päivällisille.

Jos huopaa jää jäljelle, voit leikata muutaman hienon syyslehden – tai lautasliinarenkaan jossa kohtaavat päät muodostavat lehden.


Trustpilot