Esiliina nahasta

11 toukokuuta, 2016

Esiliina kauniista, luonnonvärisestä nahasta on ajaton ja tyylikäs joka kotiin. Nyt voit valmistaa sellaisen itse! Vaikka et olisikaan kokenut nahan ompelija, ei se ole vaikemapaa kuin kukkaron omepeleminen. Tämä kasviparkittu vuohennahka tulee tummumaan, saamaan tahroja ja kauniin patinan ajan kuluessa. Jos tämä vaalea nahka ei ole mieleesi, voit käyttää jotakin toista nahkaa jonka rasvaat ja hoidat kestämään tahroja ja pysymään tasaisesti värisävyssään.

Tarvitset:

Vuohennahkaa

Kaavapaperia

Rullaveitset

Leikkuumatta

Liima

Vahattua pellavalankaa, luonnonvärinen

Satulasepänneuloja

Luulasta reunakiillottajalla

Reikähaarukka 4 terää

Reikähaarukka 3 terää

2 kpl puolipyöreitä renkaita

Vasara

Leikkuulauta, puutyöpenkki tai jokin muu alusta

Tee näin:

Aloita piirtämällä esiliina kuviopaperille. Melkein kaikissa esiliinoissa on samanlainen malli, joten jos sinulla on kankainen esiliina kotona niin voit piirtää mallin sen mukaan, leikata sen irti ja säätää mittoja niin että se sopii vartalollesi. On hyvä tietää, että nahka ei ole yhtä joustavaa ja mukautuvaa kuin kangas, jolloin sen tarvitsee olla hieman kangasesiliinaa pienempi.

Leikkaa malli ja taita se keskeltä – sekä pituus- että leveyssuunnassa ja leikkaa se neljään osaan. Näin pystyt paremmin käyttämään nahkapaloja, joita sinulla on, jos sinulla ei ole niin suurta palaa, johon mahtuu koko esiliina. Tämän lisäksi, mielestämme saumat esiliinassa ovat erittäin koristeellisia.

Aseta mallipaperit nahalle ja leikkaa osat irti. Jos haluat täysin samankokoisen kuin malli on, jätä yhden sentin saumavara leikatuille sivuille, joissa palat menevät päällekkäin, kun ne ommellaan yhteen.

Leikkaa vielä 2,5 cm levyiset hihnat sekä vartalolle että kaulalle. Mittaa niin että saat niistä sopivan pitkiä solmittavaksi.

Tämän jälkeen alat ompelemaan, ja ompelet ensin kaksi alaosaa kahden yläosan kanssa. Merkitse luulastan avulla saumojen paikat. Tämän jälkeen liimaat osat yhteen niin että ne menevät päällekkäin yhden sentin verran. Aseta yläosan palaset päällekkäin toiseen suuntaan ja alaosan palaset toiseen. Levitä vain tarvittava määrä liimaa niin että nahka pysyy kiinni ompelemisen aikana, mutta ole huolellinen, että et saa liikaa liimajäämiä. Kun liima on kuivunut n. 30 min jälkeen, pysyy osat yhdessä ja voit aloittaa ompelemisen.

Kun kaksi nahkapalaa ommellaan yhteen päällekkäin, on helpointa käyttää reikähaarukkaa, jolla lyödään molempien nahkapalojen läpi kerralla. Käytä haarukkaa jossa on neljä terää. Ompele yhteen satulasepänompeleilla, jolloin yhteen lankaan pujotetaan kaksi neulaa molempiin päihin ja ommellaan kuten 8, eli lanka annetaan kulkea samasta reiästä molemmilta puolilta. Näin saadaan erittäin kestävä sauma. Ohje satulasepänompeleista löytyy inspiraatiosivuiltamme

Ompele ensin alaosat yhteen ja tämän jälkeen yläosat. Ompele valmis yläosa valmiin alaosan kanssa yhteen samalla tavalla.

Lopuksi ompelet hihnat vyötärölle sekä kaulaa varten neliönmuotoisella ompeleella. Lyhyille sivuille käytät reikäharukkaa jossa on kolme terää. Toiseen kaulahihnaan ompelet kiinni kaksi puolipyöreää rengasta jotka toimivat solkena jolla voit säätää kaulahihnan pituutta.


Trustpilot