Avainkotelo punotulla nahkahihnalla

01 kesäkuuta, 2022

Avainkotelo auttaa pitämään avaimet järjestyksessä – käytännöllinen ja hieno! Sitä paitsi on se hauska projekti nahkatöistä pitävälle.

Irtoavaimet, jotka liikkuvat laukun pohjalla tai repivät taskun sisävuoreen reikiä. Kuulostaako tutulta?  Avainkotelolla, joka suojaa ja pitää avaimet paikoillaan auttaa pitämään ne järjestyksessä. Tämä avainkotelo on samalla hauska projekti kaikille, jotka pitävät nahkatöistä, ja tarvitset vain vähän materiaalia.

Jos kotelolle halutaan teksti on tämä helpointa tehdä nahkapunsseleilla. Lyhyt sana kuten englannin ”keys” on helppo saada suoraan laittamalla seuraava punsseli heti edellisen kirjaimen viereen, ennen kuin se nostetaan irti. Lyö punsselia vasaralla ja pidä alla sopiva alusta suojana.

Leikkaa avainkotelo ja sopeuta koko avainnipullesi sopivaksi. On hyvä pitää mielessä että avaimet tarvitsevat tilaa myös ”korkeudessa”, eikä ainoastaan leveydessä ja pituudessa. Jätä näin vähän enemmän tilaa ja vielä saumavarat.

Leikkaa kulmat yläreunasta.

Osien pitämisessä paikoillaan ompelemisen aikana, on hyvä liimata saumat ensin. Käytä mahdollisimman vähän liimaa ja vain saumoissa. Kuivaa heti ylimääräinen liima pois, kun reunat puristetaan yhteen.

Kun liima on kuivunut, merkitset viivat luulastalla reunakiillottajan kanssa, reunojen viereen.

Tämän jälkeen vedät merkkausrullalla viivoja pitkin, jolla saat nahkaan merkinnät tasaisin välein, naskalilla tehtäviä reikiä varten.

Tee naskalilla reikä jokaiseen merkkauskohtaan.

Leikkaa palanen vahatusta pellavalangasta ja pujota neula molempiin langan päihin. Kiinnitä neula pistämällä se langan säikeiden läpi. Näin neula pysyy paikoillaan ompelemisen aikana.

Ompele satulasepänompeleilla, jossa neulat pistetään jokaiseen reikään vastakkaisista suunnista, ja vedetään kiinni. Lanka tulee näin kulkemaan ”kahdeksikkoina” ja antaa erittäin kestävän sauman.

Kiinnitä langan päät kotelon takaosaan ompelemalla saumaan muutaman ompeleen. Vahattu lanka on hieman tahmea ja tämän vuoksi helppo kiinnittää.

Hihnan kotelolle voidaan tehdä valmiiksi punotusta nahkahihnasta. Pistä palanen ruostumatonta teräslankaa punosten läpi, hihnan molempiin päihin.

Muotoile Teräslangan päähän silmukka ja taivuta se samaan suuntaan nahkahihnojen päiden kanssa.

Kierrä teräslanka silmukalla tiiviisti ja tiukasti nahkahihnojen ympärille. Leikkaa ylimääräinen teräslanka irti.

Leikkaa sopivan kokoinen nahkapala peittämään teräslanka. Käytä mielellään mahdollisimman ohutta nahkaa.

Tarvittaessa nahkaa voidaan ohentaa ohennusveitsellä. Se toimii juustohöylän tavoin ja sillä höylätään nahan nurjalta puolelta, kunnes nahka saadaan toivotun ohueksi.

Liimaa peittämään teräslanka. Kun liima on kuivunut pujotat teräslangan, jonka päässä on silmukka avainkotelon aukon läpi ja kiinnität teräslankasilmukkaan avaimenperän.

Nyt avaimillasi on suojaava kotelo. Käytännöllinen ja hieno.


Trustpilot